Appen in het verkeer is DOM!

Ai!…

Waarom ik dit jaar niet mee doe aan de fietstelweek (beeldvorming)

Ik doe dit jaar niet mee aan de fietstelweek.
De eerste twee jaar heb ik meegedaan. OK, er was wat geklooi met de app, je kreeg geen feedback etc, maar het is een prima initiatief.

Negatieve beeldvolrming
De reden dat ik deze keer afhaak is dat de fietstelweek dit jaar mee doet aan de negatieve beeldvorming rondom fietsen in Nederland. Zoals je aan de bijgevoegde (door mij samengestelde) afbeelding kunt zien gebruiken ze de zin “Het regent prijzen in september”, en 1 van die prijzen is dan ook nog een regenjas (50x).

Gerard, doe eens niet zo moeilijk!
“Maar Gerard!? doe eens niet zo moeilijk!” hoor ik sommigen van jullie zeggen. Nou, zo moeilijk is dat niet 🙂
Ik meet al 9 jaar hoe vaak het regent en dat is weinig. Vorig jaar december werd de uitslag van de regenkledingtest van de fietsersbond zelfs uitgesteld omdat het het te weinig regende (met een verwijzing naar deze site).

Positieve nieuws, maar negatief beeld
Dat allerlei media (zelfs onder een positieve kop als “De fietsende forens houdt het meestal droog”) vaak een natte fiets-foto plaatsen weten we inmiddels. Ik verzamel ze al niet meer, maar ik geef de tegenstrijdigheid daarvan altijd even door aan de schrijver van dit soort stukjes (en hoop dat ze dit weer met hun beeldredactie delen).

De fietstelweek doet door hun woordkeuze en de keuze van 1 van hun prijzen nu dus ook mee aan die (misschien vaak onbewuste) negatieve beeldvorming. Dat is een slechte zaak. Vanzelf sprekend wil de regenjassen fabrikant hier naamsbekendheid uit halen. (Geloof het of niet: De site www.hetregentbijnanooit.nl heeft de afgelopen jaren trouwens ook al meerdere verzoeken tot het plaatsen van advertenties voor regenkleding ontvangen 🙂 )

Geen fietstelweek voor mij dus dit jaar…
(Een protest-onthouding zullen we maar zeggen…)

Meer ruimte voor fietser en voetganger Graafseweg Nijmegen

Na enkele wegen klussen is er veel meer ruimte voor fietsers en voetgangers die stadinwaarts gaan via de Graafseweg.

Ok de twee spoorbruggen was het tot nu toe dringen. Fietsers en voetgangers moesten daar vlak naast elkaar. Nu is er 1 auto-rijstrook minder staduitwaars en dat lever meer ruimte op voor de rest. Er komen nog hekken i.p.v. de wit-rode blokken, dan gaan ze de verkeerslichten tweaken, en dan is het klaar. Mooi werk!

Lees meer…

Een deuntje ter gelegenheid van 9 jaar hetregentbijnanooit.nl

De afgelopen 9 jaar komt in augustus bij @bijnanooit vaak de vraag naar boven: “Wat zal ik dit jaar eens doen ter gelegenheid van de verjaardag van deze site.” Vorig jaar was het een T-shirt en een leuke mok, Een paar jaar daarvoor was het een infobord en een kaart met alle droge routes in Nederland, maar ook de tompoezen in 2013 waren heel erg lekker.

Dit jaar maar eens heel wat anders:
Een heus deuntje met meezing/zeg-refrein, waarin @bijnanooit nog maar eens een keer uitlegt hoe het zit met die regensmoes.
Beluister het deuntje hieronder. Het duurt maar 2 minuten en 10 seconden, en dan kun je weer verder met waar je mee bezig was 😉 (hier is de directe link naar het lied op SoundCoud)

Ga toch fietsen! Dat zing ik! 

 

Niet alleen pubers doen raar op de fiets…

Hier zie je 2 spookrijders op leeftijd en een “zo maar ergens opstappen, maar niet kijken” persoon. De camera-oogst van de terugweg van vandaag.
Vooral de “zomaar opstappen” persoon kon beter schelden dan opletten. (Ik had hem natuurlijk al lang zien staan, dus mijn snelheid was al bijna nul. Toch mocht ik niet zeggen dat hij asociaal deed: Scheldkanonnade! Dubbel aso dus! 🙂

Lees meer…

Sneller en veiliger fietsen van stad naar stad. Hoe regelen we dat? (Update)

Thalia Verkade is op de site van de correspondent een serie artikelen gestart met de titel “Fiets versus File. Je kunt natuurlijk mee discussiëren. De serie is zeer de moeite waard.
Lees hier

en bemoei je er nuttig tegen aan of steek er wat van op!

1 uur Duitse radio over de fiets in Nederland (met @bijnanooit)

Enkele weken geleden kwam Kerstin Schweighöfer op bezoek in Grave. Ze was bezig met een progamma voor deutschlandfunk.de in de serie Gesichter Europas. Deze keer zou het gaan over “fietsen in Nederland”. Op haar vraag of ik daar aan mee wilde doen kon ik natuurlijk geen nee zeggen 🙂

Aan bod komen onder andere: Een oudere dame over fietsen van vroeger tot nu, De Rotterdamse politie met lokfietsen, Een fietsleraar van de fietserbond, @bijnanooit op de ligfiets, Collega en fanatiek fietser Marcel Rijs. Af en toe een muziekje en wat achtergrond info.

  • Kilk hier om de hele uitzending op de DLF site te beluisteren (dat kon tot 5 augustus, daarom staat nu onder aan deze pagina een mp3 van de uitzending)…
    Het interview met mij begint op 23:45
    Het interview met mijn collega en plaatsgenoot Marcel Rijs 45:55

 

Hieronder kun je ook direct de interviews met Marcel en mij beluisteren:

Interview Duitse radio met Collega Marcel Rijs

Lengte 07:11

Mass Bike Parade @VELOCITY2017 Nijmegen 15-06-2017

Verkorte versie (stukken 8x snelheid) van de VELOCITY2017 Mass Bike Parade in Nijmegen op 15-06-2017. Met af en toe een straatnaam zodat je weet waar we zijn. En op 5:32min een 5 voudige high 5!. Het was gezellig op de #fiets 🙂

Een stukje omfietsen 🙂

Dan ben je klaar op het werk en is het al weer mooi fietsweer. Dan #fiets je dus een stukje om. Filmpje! 🙂

 

Auto stopt niet voor fiets, dus krijgt als beloning weer voorrang.

Veel fietsers die regelmatig in Nijmegen komen kennen de oversteek op de t-splitsing van de Muntweg en de Muntmeesterslaan. Dit is tegenwoordig een onderdeel van de snelfietsroute Nijmegen-Beuningen. Ik fietste daar vroeger niet graag want je moest als fietser heel lang wachten voordat je kon oversteken.

In 2015 zag de gemeente het licht: Als onderdeel van de snelfiets-route kregen de fietsers daar voorrang. Jammergenoeg trokken de automobilisten zich daar weinig van aan aan. En nog erger: daar worden ze dus uiteindelijk voor beloond: De werkzaanheden zijn gestart en daarna hebben de automobilisten weer voorrang en moeten de fietsers weer wachten op een gaatje (op een bredere middenberm, dat wel…).

Dus woon je in nijmegen, ben je automobilist en heb je Last van een snelfietsroute?
Gewoon doorrijden, dan krijg je op de duur vanzelf weer voorrang.

Automobilisten belonen voor gevaarlijk verkeersgedrag tegen fietsers, Is dat niet in tegenspraak met de ideeën van Nijmegen op de www.greencapitalchallenges.nl?

Op de fiets in Nijmegen (Green Capital Challenges)

De gemeente Nijmegen schrijft op greencapitalchallenges.nl:

“Ons doel is dat zoveel mogelijk mensen in Nijmegen weten dat onze stad European Green Capital is in 2018 en dat mensen gemotiveerd zijn om een aantal duurzame stappen te zetten, bijvoorbeeld door mee te doen met onze Green Capital Challenges, die gekoppeld zijn aan 12 verschillende thema’s.”

Deze week en weekblad de brug aandacht voor de fiets. En ook hetregentbijnanooit staat vernoemd.
Detail: Ik ben geen Nijmeegse maar een Graafse fietser 😉

@bijnanooit op BNR Nieuwsradio

Vanmorgen werd hetregentbijnanooit.nl ter gelegenheid van de fietsnaarjewerkdag geïnterviewd op BNR Nieuwsradio.

Alsof de duivel er mee speelt: Het regende vanmorgen, en dat is wel vaker als de radio contact met mij opneemt :-).
In 3 minuten kun je weinig kwijt (niet gehad over fietsnaarjewerkjaar.nl) maar luister ook even naar de weerman, die rond 4 minuut 26 aangeeft dat hij op mijn hand is 🙂

@bijnanooit op BNR Nieuwsradio

@bijnanooit op BNR Nieuwsradio

Mooi “interview” in NRC (maar ze hebben me nooit gesproken…)

Vandaag verscheen een mooi stuk in NRC met de titel “De fietsende forens houdt het meestal droog”. 

Daarin vertel ik o.a. “Fietsen naar je werk is beter voor je gezondheid, voor het klimaat, en je bespaart nog geld ook”. Verder staan er veel kloppende weetjes in over het weer etc. Mooi stuk! 🙂

Maar er is wel iets vreemds mee aan de hand:

  1. De journalist heeft nooit met mij gesproken, ze heeft waarschijnlijk “geleend” uit andere artikelen…
  2. De foto laat (zoals we als fietsers wel gewend zijn) het tegenovergestelde zien van wat er in het stuk staat.

(Redactie van de schrijfster: “waar ik “schrijft” had staan, is dat in de eindredactie veranderd in “vertelt”. Een misverstand dus! Het is inderdaad niet netjes dat het nu lijkt alsof ik u daadwerkelijk gesproken heb. Ik heb het op de site van nrc weer veranderd in schrijft. En bij deze een excuus dus.”)

Leren ze het nou nooit?

Lees meer…

18 mei: fietsnaarjewerkdag (maar ik mag niet mee doen 🙁 )

Het is weer zo ver, op 18 mei is het fietsnaarjewerkdag. FIets naar je werk en win een prijs!
Maar pechvogels zoals ik (ik werk meestal niet op donderdag) die kunnen niet meedoen.
Als jij nou ook dat probleem hebt dan doe je gewoon mee met fietsnaarjewerkJAAR.nl (En dan win je zeker GEEN prijs, want aan die onzin doen we niet 😉 )

Nee, het regent echt niet vaker! 🙂

In onderstaande tweet zegt Gerrit Hiemstra dat tegenwoordig meer regent.
(Zijn toelichting laat zien dat dat is in mm, en niet in tijd.)

Het regent dus nog steeds bijna nooit, maar wel meer water tegelijkertijd 🙂

De man met de microfoon…

Kennen jullie de “man met de Microfoon”?
Dat is Radiomaker (maar nu op het internet waardoor hij nog beter kan doen wat hij eigenlijk wil) Chris Bajema. Je kunt zijn prachtige verhaal-radio beluisteren via zijn site (manmetdemicrofoon.nl) of als een podcast via bijvoorbeeld iTunes. Heel mooi! Allemaal luisteren!

Maar waarom dit alles in een bericht op hetregentbijnanooit.nl?

Nou daarom 😉

Ook in het AD regent het bijna nooit 😉

Vandaag zit er bij het AD een flinke fiets-special. En ja, ook daar hebben ze het inmiddels door: De regen als smoes gebruiken om niet op de fiets naar het werk te gaan kan echt niet meer. Ze verwijzen natuurlijk naar hetregentbijnanooit.nl 🙂

Dat is snel! 🙂

Zet je ook eens een foto op twitter met de opmerking dat de eerste die raadt waar deze genomen is een hetregentbijnanooit.nl button krijgt.

Nog geen 2 minuten later was het goede antwoord al binnen 🙂

 

En de volgende dag op Twitter:

Alleweder te koop

UPDATE: De Alleweder is verkocht!
Hij stond al te lang niets te doen, mijn mooie Alleweder. Misschien wil jij hem wel hebben? Hij is te koop.
Ik heb er helaas nooit gebruik van kunnen maken omdat mijn nieuwe route na een reorganisatie op mijn werk niet geschikt is voor een Velomobiel.

Voor meer info en foto’s: kon je op marktplaats kijken 🙂

Alweer een spookrijder

Spookrijden met een brommer, gevaarlijk doen, en dan ook nog een grote mond?
Dan maar met filmpje en al op www.hetregentbijnanooit.nl
(Ken je hem toevallig? Laat maar weten…)

36% kan op de fiets maar doet dat niet…

61% van de werknemers woont op fietsafstand van het werk. 25% gaat met de #fiets. 36% kan op de fiets maar doet dit niet. Waarom is dat dan? Daar kan nog best iets in verschuiven!

Prachtig fietsweer 🙂

(Na de storm van gisteren, maar toen hoefde ik niet te werken ;-P )

Spookrijders

Eén van mijn grootste ergernissen op het fietspad: SPOOKRIJDERS!
Ze brengen niet alleen zichzelf, maar ook anderen in gevaar. Daarnaast gaat het spookrijden vaak vergezeld van armgebaren, geschreeuw, ge-claxonneer, het gas vol open zetten. etc.

Lees meer…

Al 500+ “deelnemers” aan fietsnaarjewerkjaar.nl

Op 20 mei 2015 heeft hetregentbijnanooit een nieuwe site opgericht met de naam “fietsnaarjewerkjaar.nl“. Dit was naar aanleiding van de fietsnaarjewerkdag en nfietsnaarjewerkweek. Die zijn nogal onzinnig want het is het hele jaar (en ieder jaar!) fietsnaarjewerkjaar 🙂

Tot gisteren waren er zo’n 470 “deelnemers” op de site. Er ontstond wat commotie n.a.v. de nieuwe site winterbiketoworkday.org. (ook weer zoiets…) Waarom gaven zo weinig nederlanders zich daarvoor op?
Ja hallo! Als je al altijd naar je werk fietst dan hoef je je daarvoor toch niet nog een keer op te geven!?

Binnen enkele uren stond de teller van fietsnaarjewerkjaar.nl op 507. Mooi!  🙂

Bicycle the Film, het bekijken waard

Net klaar met het bekijken van “Bicycle the Film” (door regisseur Michael B Clifford en producer Pip Piper). Neem er even de tijd voor. Hij duurt 86  minuten. Je krijgt een mooi beeld van de geschiedenis van de fiets in de UK. Vanzelfsprekend komt Nederland als voorbeeld ook even voorbij. Ook komt Mike Burrows langs. Een man die ik graag zie en hoor praten :-).

Deze keer in de Vogelvrije Fietser

Meestal leuk en interessant, het blad “de Vogelvrije Fietser” van de fietsersbond. Met deze keer (naast de aankondiging dat de regenkleding-test vanwege te weinig regen een nummer is uitgesteld! 🙂 o.a. de volgende onderdelen: (En wanneer komt daar eens een digitale versie van? scheelt een boom!)

Lees meer…

Share This