36% kan op de fiets maar doet dat niet…

61% van de werknemers woont op fietsafstand van het werk. 25% gaat met de #fiets. 36% kan op de fiets maar doet dit niet. Waarom is dat dan? Daar kan nog best iets in verschuiven!

Prachtig fietsweer 🙂

(Na de storm van gisteren, maar toen hoefde ik niet te werken ;-P )

Spookrijders

Eén van mijn grootste ergernissen op het fietspad: SPOOKRIJDERS!
Ze brengen niet alleen zichzelf, maar ook anderen in gevaar. Daarnaast gaat het spookrijden vaak vergezeld van armgebaren, geschreeuw, ge-claxonneer, het gas vol open zetten. etc.

Lees meer…

Al 500+ “deelnemers” aan fietsnaarjewerkjaar.nl

Op 20 mei 2015 heeft hetregentbijnanooit een nieuwe site opgericht met de naam “fietsnaarjewerkjaar.nl“. Dit was naar aanleiding van de fietsnaarjewerkdag en nfietsnaarjewerkweek. Die zijn nogal onzinnig want het is het hele jaar (en ieder jaar!) fietsnaarjewerkjaar 🙂

Tot gisteren waren er zo’n 470 “deelnemers” op de site. Er ontstond wat commotie n.a.v. de nieuwe site winterbiketoworkday.org. (ook weer zoiets…) Waarom gaven zo weinig nederlanders zich daarvoor op?
Ja hallo! Als je al altijd naar je werk fietst dan hoef je je daarvoor toch niet nog een keer op te geven!?

Binnen enkele uren stond de teller van fietsnaarjewerkjaar.nl op 507. Mooi!  🙂

Bicycle the Film, het bekijken waard

Net klaar met het bekijken van “Bicycle the Film” (door regisseur Michael B Clifford en producer Pip Piper). Neem er even de tijd voor. Hij duurt 86  minuten. Je krijgt een mooi beeld van de geschiedenis van de fiets in de UK. Vanzelfsprekend komt Nederland als voorbeeld ook even voorbij. Ook komt Mike Burrows langs. Een man die ik graag zie en hoor praten :-).

Deze keer in de Vogelvrije Fietser

Meestal leuk en interessant, het blad “de Vogelvrije Fietser” van de fietsersbond. Met deze keer (naast de aankondiging dat de regenkleding-test vanwege te weinig regen een nummer is uitgesteld! 🙂 o.a. de volgende onderdelen: (En wanneer komt daar eens een digitale versie van? scheelt een boom!)

Lees meer…

Boete voor overtreding die ik niet ken

Ik zag vandaag in de Volkskrant een overzicht van overtredingen van fietsers waar zij een boete voor (kunnen) krijgen. Ik kende ze allemaal behalve deze: Inhalen vlak voor of op een zebrapad.  € 140,- (!)

Ik had daar nog nooit van gehoord. Wel voor een auto, maar niet voor een fietser. Zou dat dus voor alle bestuurders gelden? Bij (niet wetenschappelijke) navraag bleek de regel bij een groter gedeelte van de bevraagde fietsers de regel niet te kennen.

Je bent gewaarschuwd! (Ik heb trouwens, als veel-fietser, nog nooit een verkeersboete gekregen op de fiets 🙂

Ik had je niet gezien (terwijl je niet hebt gekeken!)

Het is nog licht, en rechts van je fietst een ligfietser die je net hebt ingehaald. De ligfietser heeft een reflecterende Jas aan en een grote Philips spot voor op de fiets. Er staan geen struikjes of muurtjes tussen je auto en de fietser. Dus je snijdt hem af en zegt eerst “Ik heb je niet gezien” en daarna “je bent te laag” terwijl je eigenlijk (weet je zelf ook wel) helemaal niet hebt gekeken voordat je af sloeg. En excuses aanbieden hoeft natuurlijk niet…

Door een bus de struiken in…

“Goed voor elkaar!” denk je als fietser als je de muntweg stadinwaarts rijdt. Weliswaar is het fietspad in die richting op dit moment afgesloten, maar dat maakt de aannemer/gemeente ruimschoots goed door in die zelfde richting de hele rechter rijbaan op te stellen voor de fietsers. Auto’s mogen er niet in. Wel even schrikken als je dan als fietser plotseling door een dikke witte bus van die weghelft in de struiken geramd wordt!

Gelukkig reageerde ik goed door maar vast richting berm te sturen, waardoor de klap meeviel en ik, scheldend en al, op mijn kant in de struiken terecht kwam.
De smoesjes: “Ik moest uitwijken voor m’n collega die van de andere kant kwam”, “ik heb je niet gezien” etc.

Fiets was OK, jas niet kapot (mijn vel daaronder wel), pijn aan knie en heup. En van de schrik: bibberende benen, en dat kwam daarna nog een paar keer terug 🙁
Toch maar wat gegevens uitgewisseld voor mocht er later nog wat kapot blijken te zijn…

Bedankt heren van Konings Kabellas – Glasvezel.

10000 tweets van @bijnanooit

In augustus 2009 begon ik met Twitter als @bijnanooit omdat ik dacht dat dat goed zou zijn om mijn 1 jaar daarvoor opgerichte site hetregentbijnanooit.nl onder de aandacht te brengen. Ik weet nog precies hoe dat ging. (Nee hoor, ik kan me er echt niets meer van herinneren 😉 )

10000 tweets en 7 jaar later ben ik nog steeds blij met die beslissing. Op Twitter ben ik heel veel leuke en enthousiaste mensen tegen gekomen die vaak ook iets met milieu en fietsen van doen hebben.
Een aantal van hen heb ik inmiddels ook in levende lijve ontmoet, en een aantal denk ik zelf redelijk te kennen ook al ken ik ze alleen door Twitter.

Op naar de volgende 10000, en bedankt allemaal! 🙂

negatieve beeldvorming (doe dat toch niet! 🙂

Wat moet je daar nou weer tegen beginnen…
Ik heb al vaker aangegeven dat kranten en on-line media vaak aan negatieve beeldvorming doen doordat ze in berichten over fietsen vaak foto’s plaatsen van kletsnatte en stormachtige tafrelen. En dat terwijl nu toch wel duidelijk is dat het bijnanooit regent. (meer…)

De psychologie van de oversteekknop…

Gisteren stond in “Sir Edmund”, een van de bijlagen van de Volkskrant, een stuk met de titel “De knop die niets doet”. (Lees het stuk op Blendle, kost wat…)

“Bij het ontwerpen van de oversteekknoppen in Nederland wordt er van uitgegaan dat ze nietsvermoedende fietsers op die manier geruststellen, bevestigt verkeersregeltechnicus Eric Greweldinger van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Detectoren in de grond, die ook wel lussen worden genoemd, pikken op veel kruisingen de fietsers al op voordat ze de knop indrukken: zo krijgen ze sowieso groen. ‘Maar niemand wil wachten, en fietsers ook niet. Voor hen is de knop een manier om daarvan los te komen: een verlosknop dus.” Lees meer…

Zelfrijdende bus van de weg, maar ook weer terug

Volgens de NOS gaan de zelfrijdende busjes weer rijden: “Een oplossing is nu gevonden in de inzet van speciale gastheren en -vrouwen. Zij gaan vanaf volgende week langs de route staan en leggen fietsers uit hoe ze moeten omgaan met de busjes. Ook worden informatieborden geplaatst langs het traject van de bussen. De proef met de zelfrijdende busjes wordt maandag of dinsdag hervat. ”

Tuurlijk, dat is veel vriendelijker: Je laat de gastheren en -vrouwen de fietsers de berm in duwen!  🙂 Lees meer…

Zelfrijdende bus duwt fietsers berm in (filmpje)

Op 13 september is een proef met zelfrijdende bussen in Appelscha van start gegaan.
De bussen rijden op het fietspad, en dat kon natuurlijk niet goed gaan.
De burgemeester zegt (terwijl achter hem de fietsers de berm in duiken (in het filmpje hier onder op 0:35):
“en je bent wel benieuwd hoe hij reageert
als er obstakels,
en dat benoem ik eigenlijk fietsers,
op de weg zijn.”
Gelukkig is de bus al na een week van de weg gehaald. Volgens Omrop Fryslân hebben fietsers te veel last van het busje 🙂
Is er echt niemand geweest die tijdens de voorbereidende besprekingen dacht (en hardop zei) “Dit kan echt niet!” Zeker geen fietsers tussen de verkeersbeslissers in Appelscha?

Fietstel-week: Doe ook mee!

Vorig jaar hebben veel fietsers meegedaan aan de fietstel-week. Maar dit jaar moeten dat er nog veel meer worden!
Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is fietsen (en dat doe je al) maar dan met een app op je telefoon die in de achtergrond mee-telt.

Gelukkig is de app veel beter geworden. Je krijgt meer gegevens te zien. Dat fietst nog leuker. En je kunt ook nog 1 van de 25 fietsen winnen.

De fietstel-week begint op 19 september 2016.

METEN. WETEN. VERBETEREN.
Over het gebruik van de auto en het OV is veel bekend. Maar van de meer dan 14 miljoen fietsers in ons land weten we veel minder. Daarom onderzoeken we ieder jaar hoe we ons op de fiets verplaatsen, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zijn. Hoe meer we weten, hoe meer we onze fietspaden kunnen verbeteren.

Kijk voor meer info op: fietstelweek.nl

Download de App de Fiets!

Nieuw shirt en beker (Feest! 🙂

Ter gelegenheid van de achtste verjaardag van hetregentbijnanooit.nl kwam er vandaag een pakje binnen met een nieuw shirt, een mok, en wat buttons 🙂 “Merchandize” zou je kunnen zeggen.

Helaas voldoet de drukkwaliteit van het nieuwe shirt via Spreadshirt niet aan mijn kwaliteitseisen. Ik ga ze dus niet verkopen. (Ik weet een adres waar ik ze prima kan laten maken, maar dan zijn ze duurder en moet ik ze zelf inkopen, verzenden etc. En aangezien ik geen winkel ben ga ik dat lekker niet doen.)

(meer…)

Geef maar toe, je bent gewoon lui

Vandaag in de Gelderlander: “Geef maar toe, bent gewoon lui”
“Het regent bijna nooit” over fietsen naar het werk, waarom dat goed is, en waarom veel mensen dat niet doen…

(De kop is niet van mij, maar stiekum ben ik het er natuurlijk wel mee eens 😉 )

(meer…)

Goed drinken en kalm blijven!

Dan kom je thuis en stapt behoorlijk nat van de fiets ook al was er geen regen te bekennen 😉
Dat krijg je met 30 graden! Maar nog steeds best lekker fietsweer.

Goed drinken, kalm blijven, en de site bijwerken!

 

400 fietsers op fietsnaarjewerkjaar.nl

fietsnaarjewerkjaar-logo-groot-800-2016-400-fietser

Ongeveer een jaar geleden heeft hetregentbijnanooit de site www.fietsnaarjewerkjaar.nl opgericht. Dit uit onvrede over de initiatieven “fietsnaarjewerkdag” en “fietsnaarjewerkweek” die mijns inziens een wat verwrongen beeld van de fietsmogelijkheden schetsen 😉

Tot mijn vreugde kan ik berichten (een dag voor de fietsnaarjewerkdag 2016 waar ik niet aan mee mag doen om dat ik die dag vrij ben) dat de 400ste fietser zich heeft ingeschreven..

Zet je pin ook op de kaart!

Nijmegen Fietsstad 2016

De Fietsersbond schrijft:

“De gemeente Nijmegen is de beste Fietsstad van Nederland. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2016 van de Fietsersbond. De jury, onder leiding van de directeur van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid Peter van der Knaap, noemt Nijmegen “een gemeente die indruk maakt met hoge kwaliteit (snel)fietsroutes”.”

Lees meer…

Overzichtskaart droge fietsroutes in Nederland

In augustus 2014 verscheen op hetregentbijnanooit.nl een overzichtskaart van alle bijna altijd droge fietsroutes van Nederland (en dat zijn er kei veel!).  Ook werd en een informatiebord gelanceerd dat langs die routes kon worden opgehangen.

Helaas is dat toen door de pers niet echt opgepakt 😉 maar dat weerhoudt mij er natuurlijk niet van dit maar weer eens onder jullie aandacht te brengen.

Lees meer…

7 x de wereld rond

In een reactie op deze site schrijft Jan Bats (82) die in zijn werkzame leven zo’n 280.000 kilometer van en naar zijn werk heeft gefietst (= 7x de wereld rond):

“Op reacties van vrienden en bekenden van: “jij vindt het schijnbaar leuk, maar ik laat me niet nat regenen”, was mijn reactie steevast dat het in mijn beleving maar zelden regende als ik onderweg was.”

Kijk! Dat is nou een ervaringsdeskundige!  🙂

Nederlandse fiets- reis- boodschappen- en woon/werktas (B3 Bag)

(Gezien op het bakfietstreffen in Nijmegen:)
Als enthousiast fietser kan ik niet zonder een goede tassen-set. Woon/werk-rit met kleren en laptop, boodschappen op de fiets, op vakantie gaan de kampeerspullen er in, etc.

Op het Bakfietstreffen van zondag 17 april liep ik tegen een mooi Nederlands product aan: De B3 Bag (Big Bright Bag)Lekker groot, mooi afgewerkt, waterdicht, stevig, wieltjes, handige haken, mooi uitschuifbaar handvat!

Kijk voor meer info en foto’s op www.bigbrightbag.nl

Mijn tassen-set is nog niet aan vervanging toe, maar dit zou een waardige opvolger zijn.

(Nee, ik heb geen aandelen, krijg geen korting, maar ik vind het een heel mooi Nederlands product. Ik dacht: ik laat het jullie even weten 🙂 )

Google presenteert de zelfrijdende fiets 😉

Ik zat er al lang op te wachten, maar hier is hij dan ook in het echt: de Google zelfrijdende fiets! Grappig dat er nergens een motor te zien is. Mini motor op zonne-energie of zo?
Lijkt wel op een vanmoof, Een Nederlandse fiets dus… 😉

Share This