bijnanooit-in-nrc-nextAfgelopen vrijdag verscheen een aardig stukje over hetregentbijnanooit.nl op pagina 3 van nrc-next. Een journalist van die krant nam donderdag via Twitter contact op n.a.v. het persbericht dat ik die ochtend rond had gestuurd. In het persbericht maak ik melding van het feit dat de site aanstaande woensdag 1 september 2 jaar bestaat en wat het doel er van is.
Publiciteit is altijd goed: hoe meer mensen de site kennen, hoe doeltreffender het gebruik van de smoes kan worden tegengegaan en hoe meer mensen uit de auto en op de fiets (in Utopia dan :-).

[ klik op de kleine versie voor een leesbare ]

Pluim voor de jounalist!
Een zichzelf serieus nemende jounalist neemt niet zomaar iets aan van een Graafse ligfietser: ’s avond ging de telefoon. Ze kwam tijdens het verwerken van mijn grafieken niet helemaal goed uit, waar dat aan zou kunnen liggen? Nou is mijn aanpak niet wetenschappelijk, maak ik de grafiekjes “met de hand” en heb ik al een eerder een klein foutje ontdekt in mijn gegevens. Snel aan de slag dus. De eind-grafiek van december bleek niet helemaal te kloppen. Ik had daar wat te weinig ritten ingevoerd. Snel aangepast dus. Dit had gelukkig geen enkele invloed op de totale percentage-berekening want daar waren die ritten wel netjes in meegenomen. Snel terug gebeld, daarna ook op de site die foute grafiek aangepast.

Veel positieve reacties en een valsspeler
De volgende ochtend kwamen de eerste reacties per mail al binnen voordat ik de krant zelf had gezien. Ik was hard aan het werk (na natuurlijk een droge rit 🙂 en kon pas tussen de middag even wegglippen om een krant te kopen. In de loop van de dag gingen de bezoekersaantallen op de site langzaam omhoog en kwamen op de site zelf, per mail en ook via Twitter veel leuke reacties binnen.
Een van de reacties was van een bezorgde vaste sitebezoeker. Hij stelde voor vals te spelen door juist regen toe te voegen!? Op donderdag 26-08 had het namelijk flink geregend, maar omdat ik toe niet naar mijn werk hoefde kwam dat niet in de grafiek voor. Het toevoegen van een bui op die dag zou mijn site realistischer maken 🙂
Vanzelfsprekend heb ik dat niet gedaan, maar maakt ik melding van dit voorstel op de site en daar te verwijzen naar de “veel gestelde vragen” pagina op hetregentbijnanooit.nl die uitlegt wat en hoe ik meet. (Deze pagina is trouwens na de voorpagina de best gelezen pagina van mijn site…).

Nog meer?
Wie weet, komen er nog meer reacties van de pers. Zo’n vaart als vorig jaar, toen de ANP het persbericht overnam zal het wel niet lopen, maar dat is ook nergens voor nodig. In 2 maanden tijd in Trouw, Vroege Vogels en nrc•next is geen slechte score voor een idealistisch site 🙂

[ klik op de kleine versie voor een leesbare ]

Naschrift: Grappig, ik lees na het typen van dit stukje verder in het boek sex, blogs & rock-‘n-roll van Ernst-Jan Pfauth en plotseling verschijnt daar in een enthousiaste passage de naam Thalia Verkade, de journaliste die het stukje in nrcnext heeft geschreven. Na het lezen van die passage dacht ik: “Geen wonder dat ze reageerde op mijn persbericht en geen wonder dat de reactie ook via Twitter kwam.” Prachtig boek trouwens. Een aanrader!