Wat hoor ik nou!? Gaat hetregentbijnanooit.nl stoppen!?

Ja, dat klopt.
Ik blijf natuurlijk gewoon op de fiets naar het werk gaan zoals ik voor en tijdens hetregentbijnanooit.nl ook deed 🙂

Begonnen als geintje
Iemand op mijn werk riep na een bui dat het bijna altijd regende in Nederland en dat hij daarom niet meer op de fiets kwam. Ik wist uit de praktijk dat dat onzin was en bedacht op de terugweg (18 kilometer op de fiets) deze site.
Het plan was om dat een jaar vol te houden, en dat zou het tegen-bewijs geleverd zijn. En dat was ook zo 🙂 Tenminste, dat was de bedoeling…
Maar toen kwam er een nogal droog radio-interview met Edwin Evers van 538 [ Klik hier om het te beluisteren ]. De site ging overbelast te onder, en er kwam nog meer media-aandacht. En toen was het zonde om na dat jaar niet verder te gaan.

10 jaar voorbij
Op 1 september aanstaande zijn er 10 meetjaren voorbij ( ongeveer 3272 ritten, meer dan 55624 kilometer), altijd op de fiets naar het werk en inderdaad: hetregentbijnanooit.nl

Het item fietsen is de laatste paar jaar prominent en breed boven komen drijven. Zo’n site over al dat niet bijnanooit regen draagt daar niet veel aan bij. Het blijft, en dat heb ik al vaker aangegeven, preken voor eigen parochie: Fietsers weten het al, automobilisten geloven het ook niet na het bekijken van deze site.
(En verder: Journalisten vragen enthousiast  gegevens op en vragen (en krijgen) toestemming voor gebruik. Daar zie je bijna nooit wat van terug. Er verschijnen stukjes over de site en over mij waarin ik dingen zie staan die niet kloppen en waar ik niets vanaf weet. De radio belt regelmatig, maar wel altijd als het flink regent 🙂 En ga zo maar door.

10 jaar is genoeg!  Bedankt voor de aandacht! en blijf fietsen! 🙂

(En wil je meer weten over het hoe en waarom van deze site: bekijk dan dit filmpje, waarin ik in mijn krakkemikkige Engels een korte uitleg geef.)

Hieronder de Veel Gestelde Vragen (FAQ)

1. Wat was hetregentbijnanooit.nl?

Hetregentbijnanooit.nl (kort: bijnanooit) was een filiaal van knurft.net en de moeder-site van fietsnaarjewerkjaar.nl. Deze sites hebben als ondertitel “Ga toch fietsen!” De site is door Gerard Poels (gerard@hetregentbijnanooit.nl) gestart op 2 september 2008 om de volgende smoes te ontkrachten:

“Ik ga echt niet op de fiets naar het werk want het regent zo vaak”

2. Waarom wilde jij die smoes ontkrachten?

Fietsen is beter voor je gezondheid, voor het klimaat, en je bespaart nog geld ook.
Daarnaast is het goed dat kinderen het goede voorbeeld zien. Als ze altijd met de auto gaan (naar school, ook al is dat maar 900 meter) dan gaan ze dat later zelf ook doen… Stom dus!

3. En deed jij dat dan wetenschappelijk?

Nee, dat lijkt me duidelijk: Ik liet de praktijk zien.
Grappig is wel dat mijn praktijkuitslagen niet zo ver afliggen van de langdurige onderzoeken van bijvoorbeeld het KNMI op het gebied van neerslagkans binnen Nederland. De uitslagen op hetregentbijnanooit.nl blijken vaak net iets negatiever dan bij het KNMI. Vanzelfsprekend geven mijn praktijkuitslagen wel een goed beeld. Ik fiets namelijk altijd 🙂

4. Hoe vaak fiets je naar het werk.

Ik fiets altijd naar mijn werk, 4 dagen per week.

5. Hoeveel kilometer fiets je naar je werk?

Ik fiets heen en weer tussen Grave en Nijmegen. Enkele reis is gemiddeld 17 kilometer*, totaal per dag dus 34 kilometer. Ik doe ongeveer 40 minuten over een enkele reis.
(*door reorganisaties en andere locaties lopen de afstanden in de afgelopen jaren uiteen tussen 15 en 18 kilometer.)

6. Dat percentage van (vul hier het door de vrager te positief ervaren percentage in) komt zeker omdat je de dagen dat het voorspelbaar regende met de auto bent gegaan ?

Nee, het werkt zo: Ik ga al jaren altijd op de fiets naar het werk. Ik ben de laatste 10 jaar wel een aantal keer met de auto geweest, onder andere om een voorspelde sneeuwstorm te ontlopen en om wat zaken te vervoeren die echt niet achter op de fiets kunnen.

7. Dan komt dat percentage zeker omdat je als het regent gewoon wacht tot het droog is?

Nee hoor, ik moet op een vaste tijd op mijn werk zijn en mijn gezin verwacht mij ook op een vaste tijd weer thuis. Buienradar bekijk ik altijd, maar geen gesmokkel…

8. Dan komt het zeker omdat jij in het droogste stukje van Nederland woont?

Nee hoor, zelfs het knmi heeft over tientallen jaren gemeten dat de door mij gemeten percentages heel gewoon zijn. Kijk maar hier (moet je wel even in wat tabellen kijken). Wil je makkelijkere info? Kijk dan hier.

Kijk ook eens op de site van de Belgische weerman (en fanatiek woon/werk fietser) Frank Deboosere. Hij houdt op zijn site nog preciezer bij hoe vaak het regent tijdens zijn ritten. En je raadt het al: Zijn bevindingen komen erg overeen met die van mij.

9. Wanneer geef jij aan dat het een natte rit is?

Het regent bijnanooit een hele rit van 40 minuten. Dat is maar zo’n 4 a 5 keer per jaar het geval. Maar ook een rit met een buitje van een paar minuten wordt in het overzicht als nat aangegeven.
Daaruit kun je dus eigenlijk concluderen dat  het NOG minder regent dan dat uit het overzicht blijk! 🙂
(En nee, ik ga in het overzicht niet bijhouden hoeveel het regent. Nat of droog is genoeg.)

10. Is die regen smoes eigenlijk wel een echte smoes?

Nee, natuurlijk niet. De meeste mensen die die smoes gebruiken zijn gewoon lui 🙂
Ik hoor ook “Mijn band is altijd lek”, “dan kom ik te laat”, “Ik heb te weinig tijd”, “Mijn haar gaat er van door de war”, etc.

11.Wat voor een regenkleding heb jij?

Ik heb geen regenbroek maar wel een regenjas.  Mocht het nu voorspelbaar de hele dag gaan plenzen/stormen dan trek ik die jas aan. Maar eigenlijk heb ik die nooit bij me want het regent bijna nooit 🙂
Bijna altijd heb ik een pet op: Handig tegen de druppels, maar ook tegen de zon en tegen verblindende autolampen.
Ik fiets in sportkleding en kleed mij op mijn werk om. (Toch eens bij mijn baas navragen of er een douche kan worden geïnstalleerd :-))

12. Kan ik hetregentbijnanooit.nl volgen op Twitter?

Ja zeker, op Twitter: @bijnanooit

13. Is er wel eens media aandacht voor hetregentbijnanooit.nl?

Jazeker, kijk hier voor een beknopt overzicht.

14. Kan ik mijn reacties kwijt?

Ja, dat kan hier…

15. Kan ik rechtstreeks contact opnemen

Ja hoor, dat kan via deze pagina, of stuur een mail naar gerard@hetregentbijnanooit.nl

16. Waar fiets jij op?

Ik fiets op een NAZCA Cruiser ligfiets. Lees hier meer…
Als het glad is fiets ik liever niet op mijn ligfiets. Ik maak dan gebruik van mijn beixo Slim

17. Jij hebt zeker geen auto?

Jawel wij hebben een auto en die kan de deur (nog) niet uit. Ik rijd er zelf bijnanooit in. Binnen ons gezin gaan we als het ook maar enigszins mogelijk is met de fiets.

18. Heb jij commerciële banden met de fiets industrie?

Nee, helemaal niet.

19.Waarom staan er geen advertenties op je site?

Waarom zouden die er op moeten dan?
(Advertenties tasten de boodschap en dus de “kracht” van de site aan, maar ik krijg er een paar aanvragen per jaar, en die zijn dan meestal van regenkleding-fabrikanten :-))

20. Mis ik nog iets? Laat maar weten…

(En dan nog iets: heel soms staat er een rit op een werkdag, terwijl ik die dag niet op mijn werk ben geweest. Hoe/waarom  kan dat?
Dat is een kwestie van privacy: Jullie hoeven echt niet al mijn vrije dagen te weten, of wanneer ik ziek ben of iets dergelijks. Gelukkig heb ik hier in huis nog twee alles fietsers die dagelijks een vrijwel overlappende route fietsen. De informatie op deze site klopt dus altijd 🙂 )

Share This