hetregentbijnanooit.nl toont al meer dan 9 jaar aan dat de smoes

- ik ga niet op de fiets naar het werk want het regent veel te vaak -

direct de prullenmand in moet!

8-12-2017

nat droog

(Ja, ik weet het. terugweg was sneeuw,
maar sneeuw is geen regen! 😉 )

20-11-2017

rr2.jpg

(Het is 74 ritten geleden dat het op 1 dag 2x nat was op de #fiets)

31-10-2017 (2)

droog - droog

En nog een keer heen en weer naar Nijmegen voor een team-etentje 🙂

23-10-2017

droog - droog

Eerste 2 ritten na de herfstvakantie: droog! 🙂

Vakantie

Bijnanooit had 3 weken vakantie.
Niet woon/werk gefietst, dus niets op de site.
Op 21 augustus is de eerste rit.

totaalgrafiek-meetjaar-8Doorlopende totaalgrafiek

De 10de jaarmeting is gestart op 1 september 2017.
Deze grafiek laat alle ritten zien vanaf 1 september 2008: 
Totaal 3040 ritten waarvan 2737 droog (90 %) en 303 nat (10 %)


Volg hetregentbijnanooit.nl op twitter (@bijnanooit) 


Fiets jij ook het jaar door? Zet je pin op de kaart bij:

knop naar fietsnaarjewerkjaar.nl

 

NIeuwsberichten

Het regent “most of the time”

Nagekomen bericht:
@BartvanZwieten, de NL ambassademedewerker in Brazilië, die aangaf dat het in Nederland meestal nat was en dat daarom fietsen niet fijn was) kon niet tegen de waarheid en heeft @bijnanooit geblokt.
Onderstaand twitter-moment is dus niet meer compleet… dus… 🙂

Het begon met deze tweet (screenshots zijn handig):

Misvattingen over onveilige fietsen de wereld uit:

Eerste week van 2018, ik heb nog niet naar mijn werk gefietst, want geniet nog van een verdiende vakantie. We helpen wat misvattingen over onveilig fietsen de wereld uit dankzij een mooi onderzoek door VeiligheidNL:

 • Het gebruik van een smartphone op de fiets leidt niet tot grote aantallen fietsongevallen waarvoor een bezoek aan de SEH-afdeling noodzakelijk is. (Maar toch ben ik tegen het gebruik van een telefoon op de fiets 🙂 )
 • De groep fietsers van 16 jaar en ouder die af en toe belt is minder vaak bij ongevallen betrokken bij ongevallen dan de groep die nooit belt.
 • Elektrisch fietsen zijn niet gevaarlijker dan niet-elektrische (effect blijkt een gevolg van de relatief hoge leeftijd van slachtoffers)
  [ lees hier een samenvatting en hier het hele onderzoek ]

Zullen we de fietshelm er ook nog bij gooien?

 • Een fietshelm is ontworpen om te beschermen tegen een val van een stilstaande fiets. Dat is een val met 20 kilometer per uur. Tot die snelheid kan een helm bescherming bieden tegen ernstig hersenletsel. Maar als je rustig fietst en valt, is de snelheid waarmee je hoofd ergens tegenaan komt al hoger dan 20 kilometer per uur. Een helm helpt dus niet.
  [ lees hier het stuk van de fietsersbond over de fietshelm ]

Zo! dan hebben we dat gehad 🙂

Appen in het verkeer is DOM!

Ai!…

Waarom ik dit jaar niet mee doe aan de fietstelweek (beeldvorming)

Ik doe dit jaar niet mee aan de fietstelweek.
De eerste twee jaar heb ik meegedaan. OK, er was wat geklooi met de app, je kreeg geen feedback etc, maar het is een prima initiatief.

Negatieve beeldvolrming
De reden dat ik deze keer afhaak is dat de fietstelweek dit jaar mee doet aan de negatieve beeldvorming rondom fietsen in Nederland. Zoals je aan de bijgevoegde (door mij samengestelde) afbeelding kunt zien gebruiken ze de zin “Het regent prijzen in september”, en 1 van die prijzen is dan ook nog een regenjas (50x).

Gerard, doe eens niet zo moeilijk!
“Maar Gerard!? doe eens niet zo moeilijk!” hoor ik sommigen van jullie zeggen. Nou, zo moeilijk is dat niet 🙂
Ik meet al 9 jaar hoe vaak het regent en dat is weinig. Vorig jaar december werd de uitslag van de regenkledingtest van de fietsersbond zelfs uitgesteld omdat het het te weinig regende (met een verwijzing naar deze site).

Positieve nieuws, maar negatief beeld
Dat allerlei media (zelfs onder een positieve kop als “De fietsende forens houdt het meestal droog”) vaak een natte fiets-foto plaatsen weten we inmiddels. Ik verzamel ze al niet meer, maar ik geef de tegenstrijdigheid daarvan altijd even door aan de schrijver van dit soort stukjes (en hoop dat ze dit weer met hun beeldredactie delen).

De fietstelweek doet door hun woordkeuze en de keuze van 1 van hun prijzen nu dus ook mee aan die (misschien vaak onbewuste) negatieve beeldvorming. Dat is een slechte zaak. Vanzelf sprekend wil de regenjassen fabrikant hier naamsbekendheid uit halen. (Geloof het of niet: De site www.hetregentbijnanooit.nl heeft de afgelopen jaren trouwens ook al meerdere verzoeken tot het plaatsen van advertenties voor regenkleding ontvangen 🙂 )

Geen fietstelweek voor mij dus dit jaar…
(Een protest-onthouding zullen we maar zeggen…)

Meer ruimte voor fietser en voetganger Graafseweg Nijmegen

Na enkele wegen klussen is er veel meer ruimte voor fietsers en voetgangers die stadinwaarts gaan via de Graafseweg.

Ok de twee spoorbruggen was het tot nu toe dringen. Fietsers en voetgangers moesten daar vlak naast elkaar. Nu is er 1 auto-rijstrook minder staduitwaars en dat lever meer ruimte op voor de rest. Er komen nog hekken i.p.v. de wit-rode blokken, dan gaan ze de verkeerslichten tweaken, en dan is het klaar. Mooi werk!

Lees meer…

Een deuntje ter gelegenheid van 9 jaar hetregentbijnanooit.nl

De afgelopen 9 jaar komt in augustus bij @bijnanooit vaak de vraag naar boven: “Wat zal ik dit jaar eens doen ter gelegenheid van de verjaardag van deze site.” Vorig jaar was het een T-shirt en een leuke mok, Een paar jaar daarvoor was het een infobord en een kaart met alle droge routes in Nederland, maar ook de tompoezen in 2013 waren heel erg lekker.

Dit jaar maar eens heel wat anders:
Een heus deuntje met meezing/zeg-refrein, waarin @bijnanooit nog maar eens een keer uitlegt hoe het zit met die regensmoes.
Beluister het deuntje hieronder. Het duurt maar 2 minuten en 10 seconden, en dan kun je weer verder met waar je mee bezig was 😉 (hier is de directe link naar het lied op SoundCoud)

Ga toch fietsen! Dat zing ik! 

 

Niet alleen pubers doen raar op de fiets…

Hier zie je 2 spookrijders op leeftijd en een “zo maar ergens opstappen, maar niet kijken” persoon. De camera-oogst van de terugweg van vandaag.
Vooral de “zomaar opstappen” persoon kon beter schelden dan opletten. (Ik had hem natuurlijk al lang zien staan, dus mijn snelheid was al bijna nul. Toch mocht ik niet zeggen dat hij asociaal deed: Scheldkanonnade! Dubbel aso dus! 🙂

Lees meer…

Sneller en veiliger fietsen van stad naar stad. Hoe regelen we dat? (Update)

Thalia Verkade is op de site van de correspondent een serie artikelen gestart met de titel “Fiets versus File. Je kunt natuurlijk mee discussiëren. De serie is zeer de moeite waard.
Lees hier

en bemoei je er nuttig tegen aan of steek er wat van op!

1 uur Duitse radio over de fiets in Nederland (met @bijnanooit)

Enkele weken geleden kwam Kerstin Schweighöfer op bezoek in Grave. Ze was bezig met een progamma voor deutschlandfunk.de in de serie Gesichter Europas. Deze keer zou het gaan over “fietsen in Nederland”. Op haar vraag of ik daar aan mee wilde doen kon ik natuurlijk geen nee zeggen 🙂

Aan bod komen onder andere: Een oudere dame over fietsen van vroeger tot nu, De Rotterdamse politie met lokfietsen, Een fietsleraar van de fietserbond, @bijnanooit op de ligfiets, Collega en fanatiek fietser Marcel Rijs. Af en toe een muziekje en wat achtergrond info.

 • Kilk hier om de hele uitzending op de DLF site te beluisteren (dat kon tot 5 augustus, daarom staat nu onder aan deze pagina een mp3 van de uitzending)…
  Het interview met mij begint op 23:45
  Het interview met mijn collega en plaatsgenoot Marcel Rijs 45:55

 

Hieronder kun je ook direct de interviews met Marcel en mij beluisteren:

Interview Duitse radio met Collega Marcel Rijs

Lengte 07:11

Mass Bike Parade @VELOCITY2017 Nijmegen 15-06-2017

Verkorte versie (stukken 8x snelheid) van de VELOCITY2017 Mass Bike Parade in Nijmegen op 15-06-2017. Met af en toe een straatnaam zodat je weet waar we zijn. En op 5:32min een 5 voudige high 5!. Het was gezellig op de #fiets 🙂

Share This