Pak je toch weer de auto in plaats van de fiets vanwege die dreigende bui? Gerard Poels snapt er niets van. Hij weet wel beter. Hij is: de man achter hetregentbijnanooit.nl.
Het begon als een geintje. Nou ja, er zat ook een klein beetje ergernis bij.
Gerard Poels zat op een dag in 2008 te luisteren naar een gesprek tussen twee collega’s. Zei de een tegen de ander: nee, ik ga echt niet met de fiets naar m’n werk, want het regent altijd.
Nou. En dat zijn dus de momenten waarop Gerard Poels zachtjes zucht, met z’n ogen rolt of minzaam z’n mondhoek krult om te demonstreren dat hij het niet begrijpt.

Want, zegt hij: het is niet waar.
Het is gewoon niet waar!

En hij kan het weten, want hij gaat wél op de fiets naar z’n werk. Altijd. Iedere dag. Altijd al gedaan.

Dus dacht hij (op de fiets uiteraard, want ideeën ontstaan op de fiets): ik kan dat gewoon bijhouden. Als hij nou eens een website zou beginnen? En de resultaten een jaar lang zou publiceren? Dan kon iedereen dat zien. En dan hoefde niemand die smoes (want dat is het gewoon) ooit nog te gebruiken.
Iedere werkdag (vier per week) houdt hij op hetregentbijnanooit.nl de score bij met twee plaatjes: een geel fietsertje met een zonnetje of een grijs fietsertje met een wolkje. Heen en terug, droog of nat. Punt.
En wat blijkt, zegt hij? Het klopt gewoon. Het is dan wel geen wetenschap, maar toch. Zijn waarneming komt aardig overeen met die van het KNMI, zegt hij. Daar berekenen ze een gemiddelde kans van 7 procent om op een dag ergens in Nederland nat te worden. Zelf zit hij op 6,9 tot 13,1 procent. Nou, valt toch best mee?
En dan kun je twee conclusies trekken, zegt hij. Één: het regent bijna nooit. Ja, er zijn mensen die dat veel vinden. Maar dan ben je gewoon een watje, zou je kunnen zeggen. Goed, conclusie twee: áls het regent, regent het bijna nooit de hele rit. Da’s maar drie of vier keer per jaar. Want al regent het maar heel even, Gerard Poels speelt niet vals: grijs poppetje. Regen is regen.

Maar ja: dáár hebben de mensen het over. Niet over twee droge weken. Raar vindt hij dat. De mensen die het niet willen geloven, geloven het ook niet. Schijnt toch ingebakken te zijn in de mens. Wat dat is? Luiheid. Gewoon luiheid. Mensen zijn luie donders.

Ook zoiets: mensen denken dat hij geen rijbewijs heeft. Heeft ie dus wel. En hij heeft ook gewoon een auto. Hij heeft ook niets tegen auto’s. Kan zich goed voorstellen dat een vertegenwoordiger auto rijdt, en met jouw werk als journalist zou je ook gek zijn als je de fiets zou pakken, zegt hij. Maar verder?

Fietsen is gewoon logisch, zegt hij. Probeer je auto maar eens kwijt te raken in de stad en kijk eens wat dat kost. Nou, dat is er al één. Twee: hij sport nu al. Veroorzaakt geen milieuvervuiling. Geen files. En als extraatje: als hij op z’n werk komt, is hij er helemaal klaar voor. En als hij thuiskomt, is hij z’n werk helemaal kwijt. Een auto verbruikt benzine. Hij verbruikt een banaan.
Ja, misschien zweet je. En je haar gaat door de war. Nou en

Donderdag bestaat de site acht jaar en is er een nieuw jaaroverzicht. Ook al is het niet wetenschappelijk: je kunt er niet omheen, dan. Ook al was het een geintje. En heeft hij niet de illusie dat het iets verandert. Eigenlijk is het een verloren zaak, zegt hij, maar het kost hem vijf minuten per dag. Wat is nou vijf minuten per dag?

Ach, het zou ook stom zijn om ermee op te houden.
Ja, misschien zweet je.
En je haar gaat door de war.

Nou en?

Wie vindt u nou inspirerend? f.houtappels@gelderlander.nl

 

Share This