Vandaag ben ik (met de auto nog wel!) op bezoek gegaan bij “De Fietser” (“Een unieke fiets experience” zeggen ze zelf) in Ede, in een van de vroegere Enka fabriekshallen.
Wat is het? Moet je er naar toe? Waarom wel en waarom niet?

Een kort verslag:

Het gebouw is mooi opgeknapt en aangepast. Veel glas in het plafond, mooie grote ruimte. Licht! En ook goed: Het geluid is niet fabriekshal achtig.

Bij binnenkomst valt op dat de balie leeg is. Op de site staat dat het handig is je van tevoren te registreren. Niemand weet echter dat ik geweest ben. De geprinte kaart (gratis koffie en uitrijmunt) wordt later wel ingenomen bij de bar, maar dat is een generieke kaart. De uitrijmunt is ook niet nodig want de slagbomen zijn kapot en staan dus open. (Er is meer kapot, maar daarover later meer…) Ze hebben natuurlijk wel mijn e-mailadres

Zo op het eerste gezicht is er zo’n 6 mens personeel aanwezig, 1 bij de ingang, 2 achter de bar, 3 op de testbaan. Verder is in de hele hal zo op het eerste gezicht niemand om een vraag aan te stellen mocht je dat willen.
Ik schat dat er zo’n 50 bezoekers zijn. Bijna allemaal op de testbaan. Bijna allemaal boven de 40, (de meeste boven de 55), bijna allemaal op een elektrische fiets.  Er zijn zo’n 4 kinderen aanwezig (mee met Opa en Oma?).

De Fietser is geen unieke fiets experience. Het is gewoon een grote toonzaal van de Accel groep, waar veel Nederlandse merken onder vallen. Het is geen winkel, want je kunt er geen fiets bestellen. Dat moet je bij je dealer doen. De informatie die je krijg heeft dus betrekking op die merken.
Van al die merken staan tientallen fietsen in de toonzaal, inclusief technische specificatie en de prijs.

De testbaan is aardig. Daar staan zo’n 100 fietsen klaar waar je direct (wel ff vragen!) op weg mag. Er zijn ook mensen waar je advies aan kunt vragen. Het is wel een kort baantje, dus echt testen is niet aan de orde. En dat terwijl er om en voor het gebouw een enorme ruimte is waar je dat wel zou kunnen doen, maar ja, die is natuurlijk in beslag genomen door een enorme (vrijwel lege) parkeerplaats voor Auto’s. Gemiste kans.

 

Het “museum” is een afknapper: Ze zeggen zelf: “Hier kan je rustig een uurtje rondwandelen terwijl je leest over de geschiedenis van de fiets in Nederland.” Waarschijnlijk tellen ze dan het aardige filmpje mee met rariteiten in de Nederlandse fietsgeschiedenis? Want het “museum”, daar ben je zo door heen. Het stelt weinig voor. Er hangen wat fietsen, er staat wat info, en dat is het wel.
Wil je naar een echt fietsmuseum? Ga dan maar Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen. Dat is een echt fiets-museum!

 

Tenenkrommende marketing is er wel te vinden: Wat zet je op een thema-zuil over “samen boodschappen doen”? Een vrouw met een kind natuurlijk! En wat zet je dan in de tekst bij je 7 punten op je “boodschappenlijstje” voor deze fiets?

  • Op nummer 3: De Trendy fietstassen, echte shopping essentials!
  • en op nummer 7: Windscherm: zodat ook het haar van je kind goed blijft zitten

Man man man, serieus!?

 

Er zijn al wat zaken kapot in de unieke fiets experience, ook al is de opening nog geen jaar geleden. Buiten de al eerder genoemde slagbomen zie ik naast de ingang een infoscherm dat niet opstart, En de zuil met “Samen veilig op weg. Hoe goed ken jij de verkeersregels? test het hier” vertoont zielige draadjes op de plaats waar de schermpjes voor de interactive experience zouden moeten zitten.
(Zo’n zelfde lot heeft de twitter-acount  @defietserede ondergaan. De laatste tweet is van 7 september 2016 en de opening was op 22 september 2016.)

 

 

Moet je gaan?
Tja, lees bovenstaande en kijk of het nuttig is. Als je snel en makkelijk een aantal e-bikes van deze merken wil uitproberen kan een bezoek nuttig zijn…

Was er ook nog wat grappigs? Nou OK dan, hier 1 van de bankjes in de “filmzaal” van het “museum”. Ziet er grappig uit, en zit van geen kanten! 🙂

Grappig bankje van fietszadels...

Grappig…

 

Share This